Pikkukanalan haudontaprojekti

Heipä hei kaikki 👋 Tässä ihka ensimmäisessä postauksessani kerron teille meidän hartaasti haaveissa olleesta haudontaprojektista. Meillä on siis pieni kanala maaseudun miljöössä. Kanaparveemme kuuluu tällä hetkellä neljä leghornia, sekä yksi kukko nuorukainen, joka muutti meille parisen viikkoa sitten naapurista. Tätä haudonta-asiaa olemme jo pitkään miettineet, ja suunnitelleet, ja nyt vihdoin on kone kasassa, ja läheiseltä maatilalta haetut munat olleet vähän reilun viikon koneessa.

Ihan ensimmäisen hautomakoneen rakensimme jo juhannuksen tienoilla, mutta lampun toimintaa ohjaava vanha patterin termostaatti osoittautui liian epätarkaksi, ja lämpötila pääsi seilaamaan liian isoilla eroilla,joten tiput pääsivät kuolemaan jo varhain.

Edellinen kone oli rakennettu vanhasta kylmälaukusta. Kotoamme löytyikin paljon styroxia, joten päätimme tehdä uuden laatikon itse ”leikkaa liimaa” periaatteella. Sopivan tarkan termostaatin tilasimme netistä, näin taaten, että haudonta ei ainakaan lämpötilan takia epäonnistuisi. Tämä olikin ainut tarvike, johon jouduimme käyttämään rahaa, kaikki muu löytyi kotoa. Budjettimme oli siis koko hommaan noin ~20€

Kone/laatikko siis kasattiin styroxin paloista. Palat liimattiin yhteen, mutta koska liimaus tuntui pitävän hieman huonommin, kuin kuvittelimme, niin teippasimme vielä varmuudeksi liimatut kohdat. Laatikon tilan jaoimme ohuella vaneerin palalla kahteen osaan. Toiselle puolelle tilaa laitoimme munat, ja toinen puoli olisi vastasyntyneille tipuille (tipujen tulee olla koneessa sen aikaa, että höyhenpeite kuivuu). Munille leikkasimme ohuesta vaahtomuovista pehmusteeksi alustan, johon leikkasimme jokaiselle munalle oman ”kolosen”. Lämmönlähteeksi asensimme vanhasta chevy vanista lainatut kattovalot (toinen munille, ja toinen tipujen puolelle laatikkoa). Haudontakoneisiin tarvitaan myös ilmanvaihtoa, jotta lämpö olisi mahdollisimman tasaista, joten asensimme koneeseen lisäksi tietokoneen vanhan tuulettimen. Tuulettimen ja termostaatin kytkimme vanhaan auton akkuun. Näiden kaikkien muiden tarvikkeiden lisäksi tarvittiin vielä pieni vesikippo koneen sisään, joka takaisi tipuille vaadittavan 50-55% kosteuden. Kosteuden seuraamista varten laitoimme koneeseen myös kosteusmittarin.

Sitten meillä olikin kone koekäyttöä vaille valmis! Käytimme konetta yhden päivän, jotta varmistuimme oikeasta lämpötilasta. Termostaatti oli säädetty 37-38°c lämpötilaan, joka on tipunaluille suotava lämpötila. Seuraavana päivänä olikin jo aika vierailla läheisellä maatilalla ”munavarkaissa” 😅 Haimme 15kpl munia koneeseen, ja seuraavaksi olikin tiedossa armotonta munien kääntelyä ja odottelua ja läpivalaisua 😂

Alle laitan vielä haudontakoneemme tarvikkeet, sekä koneesta muutaman kuvan 👇

HAUDONTAKONEEN TARVIKKEET:

-styroxia (voi tehdä ihan hyvin myös vanhasta kylmälaukusta)

-digitaalinen tarkka termostaatti (löytyy muutamista verkkokaupoista hinta n. 20€)

-lämmönlähteeksi lampun

-vaahtomuovia munien alle pehmusteeksi.

-Auton akku virranlähteeksi

-vesikippo ja kosteusmittari

Seuraavan postauksen tipujen kehityksestä yritän tehdä lähipäivinä, kun vaan lapsilta ja kanoilta suinkin ehdin! 😅 👧🏼🧑🏼🧑🏼🐔 🐓

Ihanaa ja aurinkoista elokuuta juuri sinulle!! ☀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *