Tipujen kehityksestä 🐣

Heippa taas 👋 Nyt sain vihdoin revittyä aikaa tipujen kehityksestä kirjoittamiseen. Arki on alkanut taas kesän jälkeen rullaamaan toden teolla, ja lapset menneet kouluun ja päiväkotiin.

Eli, laitoimme koneeseen 15kpl siitosmunia 29.7.Viidentenä haudontapäivänä läpivalaisin munat ensimmäisen kerran, ja huomasin kahdeksassa munassa kehitystä. Seitsemäntenä haudontapäivänä näimme ensimmäiset liikkeet, ja voi sitä onnenriemua, kun huomasimme tämän, ja olimme vihdoin onnistuneet kasaamaan toimivan koneen! 🤩 Lämpötila oli säädetty siis termostaatilla 37-38°c, ja kosteuden pidin vesikipon avulla 50-55%.

Karu totuus on kuitenkin, että vain vahvat selviävät, ja näin kävi myös tässäkin tapauksessa. Kaksi sikiöistä kuolivat haudonnan varrella. Ensimmäisen kuolleen sikiön havaitsin 12 haudontapäivänä. Kuolleen sikiön tunnistaa ensinnäkin siitä, että se ei liiku, ja toiseksi siitä, että sikiön ympäröimät verisuonistot ovat kadonneet. Joskus myös kuollut sikiö kehittää ympärilleen ns. veririnkulan, mikä on siis punertava rinkula joka ympäröi sikiön. Tätä ei aina tapahdu, mutta se on kuitenkin varma merkki sikiön kuolemasta.

Toinen tipu menehtyi muutama päivä tämän toisen jälkeen. Samanlailla huomasin kuoleman liikkumattomuudesta, sekä siitä, että sikiö ei vastannut muiden sikiön kokoa. Myös edellä mainitut verisuonistot olivat kadonneet.

Nyt eletään haudontapäivää 16, ja siis matkassa mukana 6kpl hyvinvoivia tipusikiöitä 😍 Sikiöt ovat täyttäneet melkein kokonaan munan tilan, ja läpivalaisussa on jo hyvin hankala havaita liikettä, on kuitenkin mahdollista jos on vain tarpeeksi aikaa tuijotella, ja oikein pimeä huone. Seuraava etappimme on tuleva ”lockdown”, mikä tapahtuu 18 haudontapäivän jälkeen. ”Lockdown” tarkoittaa siis kirjaimellisesti koneen sulkua. Munien käännöt tulisi tässä vaiheessa lopettaa kokonaan, jotta sikiöt pääsevät rauhassa asettumaan tulevaan kuoritumisasentoon. Myös läpivalaisu siis luonnollisesti lopetetaan tässä vaiheessa. Seuraava mitä teemme, on kosteuden nosto 75%, kun ensimmäinen halkeama munassa /munissa havaitaan. Näin estetään se, että tiput eivät pääse kuivahtamaan kuoriinsa kiinni kuoriutuessaan.

Nyt siis on enään muutama päivä jäljellä, ja jännitys todellakin tiivistyy! 🤩 Kolme lastamme odottavat malttamattomina tipujen kuoriutumista, ja täällä jo pohditaan kuumeisesti tipuille nimiä 🥰Myös varsinainen tipuhäkkimme valmistui tänään,(tästä teen oman postauksen, kun on toiminnassa) ainoastaan lämpölamppu puuttuu, jonka haemme huomenna hankkijalta.

Nyt ollaan jo siis siinä vaiheessa, että seuraava postaus on toivottavasti tipuista 🐣😍 Niin I H A N A A! 😍

Alas tiputtelen hieman kuvia tipujen kehityksestä viikkojen varrelta 👇 🐣

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *